En toen stonden opeens deze IBM 5110 en IBM 5120 op Speurders.nl

Het was tijdens mijn stageperiode (of misschien net na het behalen van mijn diploma) dat ik bij mijn werkgever even tussendoor naast Marktplaats ook even de andere kanalen zoals Speurders.nl en Tweedehands.nl bekeek. Tot mijn grote verbazing stonden daar een IBM 5110 (1979) en een IBM 5120 (1980) met printers te koop aangeboden voor 1000 euro.

Op dat moment had ik misschien wel zo gek geweest om deze computers over te nemen voor 1000 euro, onder het mom “beter te duur dan niet te koop”. Nu bijna 10 jaar later ben ik deze computers nooit meer tegengekomen op een Nederlandse verkoopsite. Uiteindelijk mocht ik de computers op komen halen in (als ik het mij goed herinner) Wassenaar voor 200 euro. De verkoper had blijkbaar hoog ingezet.

Aangekomen, samen met mijn vader in Wassenaar (of in de buurt van) stonden alle spullen in een nette droge kelder. Ze zullen daar wellicht ook jaren hebben gestaan, gelukkig onder goede omstandigheden. De printers uit de kelder omhoogbrengen naar de auto ging nog wel maar de kleinste computer, de IBM 5120 is ongekend zwaar. Tevens heeft de computer niet echt een lekkere plek om hem goed beet te pakken, uiteindelijk moesten we hem met zijn tweeën (ja echt) naar boven tillen. Omdat de IBM 5110 en zijn diskette station (zo groot als een kleine koelkast) groter waren was het makkelijker deze te verplaatsen. Alleen de IBM 5120 moet toch zo’n 50 KG hebben gewogen.

Het gewicht is ook meteen het grootste probleem geweest. Op het moment zelf heb ik besloten mijn vader te vragen meteen door te rijden naar de garage zodat we in eerste instantie de spullen daar neer konden zetten. Om al deze spullen naar zolder te sjouwen zag ik niet zitten. Vervolgens zijn ze die garage ook nooit uitgekomen. Om de computers te testen heb ik op internet een PSU (draagbare batterij met stopcontacten) gekocht zodat ik voor ongeveer 15-20 minuten stroom had. De 5120 deed eigenlijk helemaal niks, de 5110 ging aan met een foutmelding op het scherm.

De maanden verstreken en het zag er niet naar uit dat deze prachtige museumstukken ooit de zolder gingen bereiken. Daarom heb ik na die tijd met pijn in het hart alles weer tekoop gezet op Marktplaats. Na een beetje een irritante onderhandeling (ik moest en zou 50 euro winst hebben als schrale troost) wilde iemand alles overnemen voor 250 euro. Het zou een cadeau voor zijn vader worden wat betekent dat het met een beetje geluk goed terecht komt.

Zo is dit hoofdstuk na enkele maanden (heel misschien 1 jaar) aan een ander einde gekomen dan gehoopt.

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments